Overzicht

Marktontwikkelingen papierindustrie – maart

Met de lente in aantocht, brengt het seizoen nieuwe ontwikkelingen in de papierrecyclingindustrie met zich mee, die we graag met je delen. Zoals we eerder hebben gemeld, zijn zowel in Nederland als in de rest van Europa de prijzen voor oud papier opwaarts bijgesteld. Deze aanpassing is echter niet direct gerelateerd aan een verbetering van de economische vooruitzichten, maar eerder aan een tekort aan beschikbaar oud papier en karton. Met verschillende feestdagen voor de deur hebben papierfabrieken de prijzen verhoogd om ervoor te zorgen dat zij over genoeg grondstoffen beschikken om productiecontinuïteit te garanderen.

Ook in de Verenigde Staten zien we een vergelijkbare prijsstijging, aangedreven door de groei van het aantal papierfabrieken in de afgelopen jaren, mede als gevolg van de exportbeperkingen naar China en de “America first” benadering. Net als in Europa, is er ook in Amerika een afname in de beschikbaarheid van oud papier en karton, wat leidt tot een toegenomen lokale vraag en verminderde export naar landen als India en diverse Aziatische landen.

Deze situatie stelt papierfabrieken in landen met beperkte recyclinginfrastructuur en -cultuur voor grote uitdagingen. Vooral in Azië, waar de economieën al onder druk staan, wordt het steeds moeilijker om de hogere kosten voor deze belangrijke grondstoffen te dragen.

We willen je ook laten weten dat de huidige hogere prijzen ons helpen de aanzienlijk gestegen inzamel- en bewerkingskosten te compenseren. Onze investeringen in wagenpark en recyclinginstallaties zijn gedaan op basis van historisch geprojecteerde volumes. Wanneer deze volumes lager uitvallen dan berekend, stijgen onze kosten per verwerkt kilogram oud papier. De verbeterde vergoedingen zijn dus cruciaal voor onze bedrijfsvoering en stellen ons in staat de hoge kwaliteit van service te blijven bieden die je van ons gewend bent.

We blijven ons inzetten voor een duurzamere wereld en houden je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de recyclingindustrie. Jouw steun is onmisbaar in onze missie om recycling te bevorderen en we zijn dankbaar dat we samen met jou kunnen werken aan een beter milieu.

Meer verhalen

Marktontwikkelingen papierindustrie – april

Marktontwikkelingen – Crisis in plastic recycling

Meer verhalen

Creëer bewustwording en inzicht in je verspilling

 

Vraag een afvalscan aan